De Eerste Wijk


De Eerste Wijk is een agrarisch bedrijf in Veenhuizen, Drenthe bestaande uit sectoren LandbouwKwekerij en Groenvoorziening.  Bij ons werken uiteenlopende doelgroepen, studenten en meerdere vakmensen.
Ons bedrijf is het oudste en grootste sociale agrarisch bedrijf van Nederland. 

In opdracht van de PI (Gevangenis) Veenhuizen heeft ValueFactory, samen met Rika Schuiling, in het eerste halfjaar van 2020 een bedrijfsplan opgesteld voor een doorstart van deze oudste sociale agrarische onderneming van Nederland. Er is een plan gemaakt, waarbij zowel maatschappelijke, ecologische als financiële doelstellingen worden gecombineerd om binnen drie jaar tot een kostendekkende expliutatie te komen. Inmiddels is de directie van de PI Veenhuizen akkoord gegaan met dit plan, en zijn wij betrokken bij de verdere uitwerking en implementatie van de plannen. Zie verder www.eerstewijk.nlLandbouw

Omschakeling naar steeds meer duurzame en arbeidsintensieve landbouw en gewassen. Op dit moment telen we op 100 hectare met name hop, prei, bieten, gerst en aardappelen. De ambitie is om in de komende jaren steeds meer toe te werken naar biologische producten en korte lijnen naar afnemers.

Kwekerij

In de kwekerij worden zo'n 200 soorten sierplanten gekweekt, in een kas van zo'n 4000 meter, en op een aantal containervelden.

De afzet van de planten verloopt via tuincentra en veilingen.

 

Groenvoorziening

In Veenhuizen e.o. doen we veel groenonderhoud aan groenstroken, rondom het gevangenismuseum en de twee gevangenissen, en op het "Vierde Gesticht", de oude begraafplaats van Veenhuizen.